Menu Artikel
Handboek
Menu-item Artikel
Artikel
In dit menu wordt het artikelbestand aangemaakt en onderhouden. In het artikelbestand staan artikelgegevens als codering, omschrijving, prijs, leverancier, ingekochte kleuren, maten en aantallen.
Collecties
Artikelen moeten altijd ingedeeld worden in collecties. Met de optie Collecties kan een collectie worden aangemaakt. Na het kiezen van deze optie verschijnt het collectiescherm.
Tevens verschijnt het menu Controle. Met de optie Nieuw uit het controlemenu kan een nieuwe collectie worden toegevoegd.
Een gebruikelijke collectie-opdeling is zomer en winter. Artikelen in dergelijke collecties wisselen doorgaans jaarlijks. Ook kunnen permanente collecties worden gebruikt, zoals basis of jeans voor een collectie die jaar in jaar uit dezelfde artikelen bevat. De namen van de collecties mogen zelf gekozen worden.
Waar nodig vraagt het systeem of de wijzigingen mogen worden opgeslagen. Bij Ja worden de wijzigingen permanent gemaakt. Bij Nee worden de wijzigingen genegeerd en de bewerking wordt afgebroken. Bij Annuleer worden de wijzigingen niet opgeslagen maar kan, in de meeste situaties, de bewerking worden hervat.
Na het bepalen van de collecties moeten kleuren worden ingevoerd.
Het is mogelijk om tijdens het invoeren van artikelen kleuren en maatbalken in te voeren. Elke keer als een kleur of maatbalk gebruikt wordt die nog niet eerder is aangemaakt, zal Softwear het betreffende invoerscherm aanroepen waarin de niet-bestaande kleur of maatbalk toegevoegd kan worden. De praktijk leert echter dat het sneller werkt als vooraf de belangrijkste kleuren en maatbalken zijn ingevoerd.
Op een artikelkaart kan de leverancier van het artikel ingevoerd worden. Hiervoor moet de leverancier eerst aangemaakt worden. Het leveranciersinvoerscherm verschijnt via menu Detail - Leverancier - Invoer leverancier.
Aangezien bij een leverancier de valuta opgegeven moet worden waarin ingekocht wordt, is het verstandig eerst de leveranciers aan te maken.
Kleuren
Met dit scherm kunnen rechtstreeks wijzigingen worden aangebracht in de kleurentabel.
Na het opstarten van het scherm verschijnt het controlemenu in de menubalk. Hier kan een nieuwe kleur worden toegevoegd, een bestaande kleur verwijderd of door het kleurenbestand worden genavigeerd.
Op het kleureninvoerscherm kan een kleurcode en een kleuromschrijving worden ingevoerd. De kleurcodering staat volledig vrij. Als er voornamelijk met één leverancier wordt gewerkt dan is het echter wel aan te bevelen om zijn/haar kleurcodering over te nemen.
Als de leverancier een andere kleurcodering gebruikt dan inmiddels in Softwear is ingevoerd, dan is het mogelijk om de kleurcodes die de leverancier hanteert alsnog op de kleurkaart van een artikel te zetten om een vlekkeloze communicatie naar de leveranciers te waarborgen.
Het aanmaken van het kleurenbestand is niet strikt noodzakelijk vóór aan het artikelbestand gaat worden gewerkt. Het is ook mogelijk om nieuwe kleuren aan het kleurenbestand toe te voegen als de kleurkaart van een artikel wordt bepaald. De praktijk wijst echter uit dat men er verstandig aan doet van tevoren een kleurenbestand aan te maken om de effectiviteit en efficiency te vergroten.
Kleuren worden in Softwear kunnen maximaal 4 karakters lang zijn. Op de kleurenkaart van een artikel kan worden gewerkt met een hoofdkleur en een bijkleur of lengte of cup. Bij gebruik van beiden wordt de kleurcode in Softwear consequent als hoofdkleur/bijkleur of lengte of cup weergegeven. Dit laat toe vrijwel elke denkbare kleuromschrijving op te bouwen uit een beperkte hoeveelheid kleuren in het kleurenbestand.
Objecten op het kleureninvoerscherm
- Code: voer hier een unieke codering in voor elke kleur. U bent vrij in het toekennen van kleurcoderingen. Coderingen kunnen niet later worden gewijzigd. Het invoeren van de kleurcode is verplicht.
- Omschrijving: voer hier de omschrijving in van de kleur. Als u een bestaande omschrijving veranderd dan zal op elk overzicht de omschrijving van de betreffende kleur veranderen. Het invoeren van de omschrijving is verplicht.
Maat-balken
Met dit scherm kunnen rechtstreeks wijzigingen worden aangebracht in de maatbalkentabel.
Na het opstarten van het scherm verschijnt het controlemenu in de menubalk. Hier kan een nieuwe maatbalk worden toegevoegd, een bestaande maatbalk verwijderd of door het maatbalkenbestand worden genavigeerd.
Het aanmaken van het maatbalkenbestand in niet strikt noodzakelijk vóór aan het artikelbestand gaat worden gewerkt. Het is ook mogelijk om nieuwe maatbalken aan het maatbalkenbestand toe te voegen als de maatbalk van een artikel wordt bepaald. De praktijk wijst echter uit dat men er verstandig aan doet van tevoren een maatbalkenbestand aan te maken om de effectiviteit en efficiency te vergroten.
Objecten op het maatbalkinvoerscherm
- Naam: voer hier een unieke naam in voor elke maatbalk. Hiermee wordt de maatbalk geïdentificeerd op invoerschermen en overzichten als niet de hele maatbalk in beeld wordt gebracht. Naamcoderingen kunnen niet later worden gewijzigd. Het invoeren van de naam van een maatbalk is verplicht.
- Maat 1...Maat 15: voer hier de omschrijvingen van de maten in een maatbalk in. De maatkolommen moeten van links naar rechts worden opgevuld. Er mogen dus geen maatkolommen overgeslagen worden.
Maatbalk- of kleurcoderingen kunnen niet gewijzigd worden.
Maatbalk- of kleuromschrijvingen kunnen wel gewijzigd worden. Dit heeft tot gevolg dat de omschrijvingen van maten of kleuren in het gehele systeem veranderen zonder dat de onderliggende gegevens zoals inkooporders gewijzigd worden. Als bijvoorbeeld de kleuromschrijving blauw in marine wordt veranderd dan zullen alle bestellijsten en voorraadoverzichten die voorheen de omschrijving blauw hanteerden nu marine laten zien.
Artikelinvoer
Op het invoerscherm kunnen artikelgegevens worden ingevoerd, gewijzigd en verwijderd.
Na het opstarten van het scherm verschijnt het controlemenu in beeld. Hier kan een nieuw artikel worden toegevoegd, een artikel worden verwijderd of door het artikelbestand worden genavigeerd. De opties in het controlemenu staan als knoppen aan de rechterkant van het invoerscherm.
Allereerst verschijnt een dialoog waarin de collectie wordt gekozen waarin de artikelen zullen worden gemaakt of gewijzigd.
Tip: door in het hoofdmenu een artikel te scannen of door de toetscombinatie Shift + # en dan het barcodenummer of de artikelcode in te geven wordt een artikel door alle collecties heen opgezocht.
Nadat de collectie is geselecteerd (na eenmaal selecteren onthoudt Softwear de keuze) verschijnt het artikelinvoerscherm.
Objecten op het artikelinvoerscherm
- Artikelcode: in dit veld wordt de artikelcode gezet. De artikelcode moet uniek zijn en kan maximaal 15 karakters bevatten. Als een artikel eenmaal is ingevoerd dan kan de artikelcode niet meer worden gewijzigd. De keuze van een artikelcode is vrij. Het kan bestaan uit cijfers, letters en leestekens. We raden echter aan het gebruik van hoofdletters en leestekens te vermijden teneinde de leesbaarheid van etiketten en overzichten te bevorderen. De artikelcode is verplicht.
- Omschrijving: in dit veld wordt de omschrijving van het artikel gezet. Dit kan bestaan uit hoofd- en kleine letters. We raden echter aan beide te gebruiken teneinde de leesbaarheid van overzichten te bevorderen. Verschillende artikelen mogen dezelfde omschrijving hebben. Om de herkenbaarheid van artikelen te vergroten raden we aan om duidelijke artikelomschrijvingen te gebruiken. De artikelomschrijving is verplicht. Indien er gebruik wordt gemaakt van de kassamodule en er gewerkt wordt met een klantendisplay, dan zal de gekozen omschrijving getoond worden op de kassadisplay.
- Artikelgroep: de ingevoerde waarde van de omzetgroep Artikelgroep (zie omzetgroepen verderop in de handleiding).
- Maatbalk: in dit veld wordt de maatbalk, waarin een artikel verkocht wordt, gezet. Als de opgegeven maatbalkcode niet bestaat dan verschijnt het maatbalkscherm waarin een bestaande maatbalk kan worden gekozen. Als de maatbalk (nog) niet bestaat dan kan die in dit scherm aangemaakt worden. De maatbalk is verplicht.
- Leverancier: in dit veld wordt de naam van de leverancier van het artikel gezet. Als de ingevoerde leverancier niet bestaat verschijnt een selectiescherm waarin een leverancier kan worden gekozen. Als de gewenste leverancier niet bestaat dan moet deze eerst worden aangemaakt door middel van het leverancierinvoerscherm. De leverancier is verplicht
- Leverancierartikelcode: in dit veld kan de artikelcode die door de leverancier gebruikt wordt, ingevoerd worden. Deze code kan worden geprint op bestelformulieren e.d. De invoer van dit veld is niet verplicht.
- Inkoopprijs in ...: voer hier de prijs in van het artikel in de valuta waarin het ingekocht wordt. De valuta die op het scherm verschijnt is de valuta die bij de aanmaak van de leverancier gekozen is. Nadat de prijs in deze valuta is ingevoerd verschijnt ter controle de inkoopprijs omgerekend in euro's middels de opgegeven omrekenkoers.
- VVP: de prijs waarvoor het artikel in de voorraadberekening wordt opgenomen. Dit is de gemiddelde inkoopprijs van het artikel berekend over alle binnengemelde inkooporders met hun individuele inkoopprijzen.
Let op! Als de VVP van een artikel dat reeds in voorraad is, verandert, dan wordt er impliciet een herwaardering van deze voorraad uitgevoerd.
- Verkoopprijs: voer in dit veld de standaard verkoopprijs in van het artikel voor de klant. Nadat de verkoopprijs is ingevoerd verschijnt ter controle de calculatie en de marge voor dit artikel, alsmede de verkoopprijs in euro's.
- Actieprijs van … tot: dit veld is bedoeld om bij acties of afprijzingen van het betreffende artikel de standaard verkoopprijs niet te hoeven wijzigen. Door het invullen van de actieprijs zullen alle verkopen vanaf de datum van tot de datum tot plaatsvinden tegen de actieprijs. Nadat u de actieprijs heeft ingevoerd verschijnt ter controle de calculatie en de marge voor dit artikel, alsmede de actieprijs in euro's (zie voor de koers de financiële handleiding en voor het instellen van de actieprijs de systeem handleiding).
- Non-actief: hiermee kan een artikel op non-actief gezet worden, zodat op bepaalde lijsten het artikel niet meer wordt meegeteld.
- Kaartje, Stickers, Niets: hiermee kan bij een artikel opgeven worden welk soort label er geprint moet worden. De optie Kaartje wordt gebruikt voor specifieke barcodeprinters zoals een Tec of een Zebra-printer. De optie Sticker wordt gebruikt voor laser- en deskjetprinters.De optie Niets wordt gebruikt indien er voor dit artikel geen label geprint hoeft te worden. Bijvoorbeeld als de barcode van de leverancier kan worden gebruikt en deze barcode hangt al aan het artikel.
Let op! De vraag bij het printen van barcode lay-outs "Hoeveel labels overslaan?" is alleen van toepassing op stickers.
- Controleknoppen en -menu: deze hebben hun standaard uitwerking. Voor de verwijder-knop gelden echter de volgende voorwaarden en gevolgen:
- Een artikel kan alleen verwijderd worden als het nooit in voorraad is geweest.
- Met het artikel worden tevens alle inkooporders verwijderd. Voordat een artikel wordt verwijderd moet ingestemd worden met deze gevolgen door de verwijdering te bevestigen.
- Calculatie/marge: de calculatie en marge tussen de verkoopprijs voor de klant en de inkoopprijs c.q. de VVP (zie voor de berekening de systeem handleiding).
- Wijzig collectie: hiermee kunnen artikelen van collectie gewijzigd worden. Kies alleen de collectie waar het artikel ingedeeld moet worden.
- Prijzen: hiermee kunnen aan de verschillende kleuren en verschillende maten andere prijzen worden gehangen (alleen van toepassing bij de prijsbreukmodule). Bij het binnenmelden van de inkooporder zal de gemiddelde inkoopprijs van het artikel worden uitgerekend als aantal per maat * de inkoopprijs van de maat gedeeld door het aantal binnengemelde stuks. Bij alle verkopen zal de verkoopprijs van de betreffende maat worden geboekt.
- Locatie: bij het binnenmelden van een artikel kan een magazijnlocatie opgegeven worden, zodat bijvoorbeeld een pick-list op locatievolgorde kan worden uitgedraaid. Zoeken waar het artikel ligt in het magazijn is dan niet meer nodig.
- Barcodes: door het indrukken van deze knop worden de barcodes weergegeven die aan het artikel zijn toegekend. Deze barcodes kunnen worden overschreven of er kunnen barcodes toegevoegd worden. Zie verderop in deze handleiding onder Barcodes leverancier.
- Foto: hiermee kan een foto worden toegevoegd aan het artikel (alleen voor de multimediamodule). Knip een foto of plaatje uit in een fotobewerkingsprogramma en plak het, nadat de knop Foto is ingedrukt, in het fotoscherm. Daarna het artikel opslaan.
- Voorraad: door het indrukken van deze knop wordt de voorraad van het artikel op het scherm weergegeven.
Objecten in het voorraadscherm
- Kleur: in dit veld wordt de kleurcode weergegeven van de op voorraad zijnde kleuren.
- Omschrijving: in dit veld wordt de kleuromschrijving weergegeven.
- Filiaal: in dit veld wordt weergegeven in welk filiaal de op voor