Btw op cadeaubonnen


Vanaf 1 januari 2019 veranderen de regels m.b.t. de btw-afdracht bij de verkoop van cadeaubonnen.

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2017/12/22/aanbieding-nota-naar-aanleiding-van-het-verslag-wetsvoorstel-btw-behandeling-van-vouchers


Momenteel is het zo dat de winkelier pas btw hoeft af te dragen bij de inname van een cadeaubon en niet bij de verkoop ervan.

Op grond van het wetsvoorstel moet onderscheid worden gemaakt tussen cadeaubonnen voor enkelvoudig gebruik en cadeaubonnen voor meervoudig gebruik. De btw-heffing vindt voor de beide soorten cadeaubonnen op een verschillend moment plaats.

  • Enkelvoudig gebruik. Als op het moment van verkoop van de voucher duidelijk is welke soort goederen of welke dienst met de voucher aangekocht zal worden, zodat vast te stellen is welk btw-tarief van toepassing is, is sprake van een voucher voor enkelvoudig gebruik.
  • Meervoudig gebruik. Indien op het moment van verkoop van de voucher nog niet bepaalbaar is welk goed of welke dienst met de voucher zal worden aangeschaft, zodat het btw-tarief dat betaald zal moeten worden niet kan worden bepaald, is er sprake van een voucher voor meervoudig gebruik.


Simpelweg komt het hierop neer: worden er in de winkel artikelen uit het hoge- en lage btw tarief verkocht, dan verandert er niets.

Worden er alleen artikelen uit het hoge btw tarief verkocht, dan zal bij de verkoop van een cadeaubon meteen btw afgedragen moeten worden. De cadeaubon moet dan als artikel worden behandeld en deze dus als artikel in de backoffice worden gezet. Dit houdt ook in dat bij het retour nemen de Retourknop gebruikt moet worden. Ook kan er gekozen worden om hiervoor unieke barcodestickers te ontvangen van ons, zodat de barcode bij verkoop geactiveerd en/of opgewaardeerd kan worden zodat bij de inname meteen bekend is wat de waarde is. Hiervoor moet een éénmalige aanpassing gedaan worden en dit wordt doorberekend als maatwerk (€ 250,–).


De makkelijkste optie is om er voor te zorgen dat er goederen en/of diensten in het systeem staan uit beide btw-tarieven. Dan valt de cadeaubon onder het meervoudig gebruik en blijft alles zoals het nu is. Voorbeelden van goederen of diensten die onder het lage btw-tarief vallen zijn: boeken, genees- en hulpmiddelen, water, voedingsmiddelen, kleding- en schoenreparaties. Zie https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/btw_berekenen_aan_uw_klanten/btw_berekenen/btw_tarief/btw_tarief


Artikel met laag btw-tarief aanmaken in Softwear? Zorg er eerst voor dat er bij de omzetgroepen een omzetgroep btw bestaat met als waarde "laag":

  • menu Detail - Artikel - Omzetgroepen - Invoer
  • Maak in de kolom Omzetgroepen een nieuwe regel met Alt + Insert en maak een nieuwe omzetgroep aan: btw
  • Maak vervolgens in de kolom Waarde een nieuwe regel met Alt + Insert en voer hier de waarde "laag" in.

Voeg nu bij de artikelen waar een laag btw voor geldt deze omzetgroep toe op de artikelkaart en geef deze de waarde "laag" mee.