Menu Logistiek (wholesale)
Groothandel gebruikershandboek
Menu-item Logistiek
Introductie
Deze handleiding is bedoeld voor diegene die de leiding heeft over de logistiek binnen Softwear. Deze persoon leert hoe Softwear kan worden gebruikt voor het verdelen van goederen, het maken van inpak-, reservering- en leveringsopdrachten, voorraadplanning, retourenafhandeling, transitorders en voorraad beheer.
Taakomschrijving
De logistiek manager controleert de goederenstroom van en naar het magazijn of de magazijnen. Hij/zij is het aanspreekpunt voor de administratie en de administratieve voorraad en draagt er dus zorg voor dat deze aansluit op de daadwerkelijke magazijnvoorraad. De logistiek manager maakt de voorraadplanning voor het magazijn. Dat wil zeggen dat er wordt gekeken op welke termijn er goederen worden verwacht, wanneer en hoe frequent er goederen worden geleverd en wat er aan retourgoederen is te verwachten. Hiermee zorgt hij/zij ervoor dat bij piekdrukte de goederen snel kunnen worden verwerkt. Hiertoe wordt in minder drukke tijden zoveel mogelijk werk voorbereid.
De logistiek manager krijgt te maken met de volgende informatiestroom:
In situaties waar Softwear in een netwerkomgeving gebruikt wordt waarbij men in het magazijn toegang heeft tot het systeem kunnen veel werkzaamheden ook daadwerkelijk op de werkplek afgehandeld worden. In situaties waarbij men in het magazijn geen toegang tot het systeem heeft, verzorgt de logistiek manager de afhandeling van de administratie voor het magazijn.
Logistiekmenu: Begrippen
Alvorens over te gaan tot het behandelen van de diverse schermen in het logistiekmenu behandelen we eerst in het algemeen enkele begrippen en termen:
- Afsluiten van inkooporders
- Binnenmelden inkooporders
- Distribueren van goederen
- Printen van loopbonnen/pakbonnen
- Invoer/printen van facturen
- Printen van voorraadoverzichten
Eerst wordt de samenhang tussen de verschillende gegevens binnen Softwear uitgelegd. De werking van de verschillende schermen wordt later uitgelegd in de volgende hoofdstukken.
Begrippen
Voor de afhandeling van de gegevensstroom worden verschillende documenten gebruikt die allemaal door Softwear worden gemaakt. Omdat in de praktijk nogal eens onduidelijkheid bestaat over begrippen als pakbonnen, inkooporders en leveringslijsten gaan we nu eerst de begrippen die in Softwear worden gehanteerd beschouwen:
Inkooporder
Voor het binnenmelden van ontvangen goederen wordt gebruik gemaakt van een inkooporder. Een inkooporder is al dan niet in de vorm van een bestellijst door Softwear geprint. Bij het daadwerkelijk ontvangen van de goederen zal veelal een paklijst van de leverancier gehanteerd worden. Een dergelijke paklijst hoeft niet noodzakelijk met de inkooporder in Softwear overeen te komen. Denk hierbij aan tekorten e.d.Loopbon en pakbon
Voor het inpakken van goederen worden zogenaamde loopbonnen en pakbonnen gebruikt. Een loopbon is een inpakopdracht waarop één of meerdere artikelen staan die ingepakt moeten worden voor verzending of reservering. Bij een reservering worden de goederen niet direct geleverd maar worden voor kortere of langere tijd voor een klant gereserveerd.
Een loopbon is niet meer dan een onderdeel van de pakbon die wordt gemaakt voor de gehele zending voor een klant. Als goederen gespreid binnenkomen maar wel tegelijk geleverd moeten worden dan kunnen meerdere loopbonnen gemaakt worden om steeds een specifieke inpakopdracht te geven. Als de zending voor een klant gereed is voor levering dan geeft de pakbon weer wat er inmiddels voor die klant is ingepakt. Aan de hand van de pakbon wordt later automatisch de factuur gemaakt.
Leveringslijst
Voor de uiteindelijke levering van goederen wordt een leveringslijst gemaakt waarop alle te leveren pakbonnen worden opgesomd.
Deze leveringslijst kan al dan niet aan de expediteur meegegeven worden.
Deellevering en nalevering
Binnen Softwear wordt er verschil gemaakt tussen de begrippen deellevering en nalevering:
Een deellevering is een vooraf overeengekomen levering (van één artikel) in verschillende delen (inkooporders).
Een nalevering is het restant van een niet volledig uitgeleverde inkooporder.
Voorraad
Het begrip voorraad kan verwarring veroorzaken. Het is daarom noodzakelijk duidelijk te formuleren wat we bedoelen met een bepaald voorraadbegrip. In Softwear worden de volgende voorraadbegrippen gehanteerd:de voorraad
Dit slaat op de totale hoeveelheid goederen binnen de grenzen van het bedrijf. Zodra goederen zijn binnengemeld maken ze onderdeel uit van de voorraad. Zodra goederen het bedrijf verlaten, verlaten ze ook de voorraad. In welke hoedanigheid goederen zich binnen de logistieke informatiestroom bevinden (pakbon, loopbon) is dus niet relevant voor de voorraad.
plankvoorraad
plankvoorraad = de voorraad -/- alle pakbonnen
Dit is dus de voorraad die niet op het punt staat het bedrijf te verlaten.
termijnvoorraad
Het begrip termijnvoorraad wordt alleen gehanteerd tijdens de voorverkoop. We hebben het over de voorraad die zou ontstaan